ΚΟΥΣΟΥΡΙ

ΚΡΙΜΑ ΚΙ ΑΔΙΚΟ ΤΕΤΟΙΑ ΑΤΥΧΙΑ

Νοεμβρίου 09, 2008

(απο το in.gr)

Μέσω προσφυγών

«Πάραθυρο» για τα ομόφυλα ζευγάρια στο Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης


Νομικά πρόβληματα ενδέχεται να προκύψουν από την υιοθέτηση του Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης μόνο για ετερόφυλα ζευγάρια, καθώς υπάρχει περίπτωση, όπως αναφέρει η Έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, να εκπέσει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Για το ίδιο θέμα, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση νόμου, με την οποία το Σύμφωνο Συμβίωσης θα ισχύει και για τα ομόφυλα ζευγάρια, την οποία δεν έκανε δεκτή ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης παρ' ότι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η νομοθεσία στο μέλλον.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, το Σάββατο, στην Έκθεσή του το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής αναφέρεται σε περιπτώσεις άλλων ευρωπαϊκών κρατών, στις οποίες ισχύει το «Σύμφωνο Συμβίωσης» και για ομόφυλα ζευγάρια και τονίζεται ότι «η προστασία της γενετήσιας κατεύθυνσης εντάσσεται στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περί απαγόρευσης των διακρίσεων».

Επίσης υπογραμμίζει ότι η έννοια της οικογένειας δεν οριοθετείται από τον γάμο (πολιτικό ή θρησκευτικό), αλλά πλέον περιλαμβάνει «de facto οικογενειακούς δεσμούς» εάν τα μέλη της ζουν ακόμη και εκτός γάμου.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο αφήνει να εννοηθεί πως εάν υπάρξουν προσφυγές στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, τότε δύσκολα μπορεί να αποφευχθεί η ένταξη και των ομόφυλων ζευγαριών στην ομπρέλα του Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης.

Στο σχέδιο νόμου του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν ρυθμίσεις με τις οποίες καθορίζονται οι «έννομες συνέπειες» από την εφαρμογή του Συμφώνου και στα ομόφυλα ζευγάρια, όπως π.χ. συνταξιοδοτικό, φορολογικό, προστασία παιδιών, αποζημίωση μετά τον θάνατο, αλλά και λύση του Συμφώνου. Όπως μάλιστα υπογραμμίζεται, η ψήφισή του είναι αναγκαία προκειμένου και τα δικαστήρια «να αναγνωρίσουν στους επί μακρόν συμβιούντες στοιχειώδη δικαιώματα».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα