ΚΟΥΣΟΥΡΙ

ΚΡΙΜΑ ΚΙ ΑΔΙΚΟ ΤΕΤΟΙΑ ΑΤΥΧΙΑ

Αυγούστου 31, 2006

ΝΟΜΟΙ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑΣ

στην Κεντρική και Λατινική Αμερική ισχύουν στις εξής χώρες: Antigua and Barbuda, Barbados, Belize, Costa Rica, Dominica, Grenada, Jamaica, Nicaragua, Saint Kitts and Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent and the Grenadines, Trinidad and Tobago.
Στη Νικαράγουα συγκεκριμένα, το άρθρο 204 του Ποινικού Κώδικα αναφέρει πως "διαπράττει το αδίκημα της σοδομίας αυτός που προκαλεί, προωθεί, προπαγανδίζει ή διαπράττει με σκανδαλώδη τρόπο τη συνουσία μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Το αδίκημα αυτό τιμωρείται με φυλάκιση ενός έως τριών ετών".
Στις υπόλοιπες χώρες της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής δεν υπάρχουν νόμοι ποινικοποίησης της ομοφυλοφιλίας. Στο Μεξικό, το 2002, συμπεριλήφθηκε στο Σύνταγμα άρθρο κατά κάθε μορφής διάκρισης όπου συμπεριλαμβάνονται και οι σεξουαλικές προτιμήσεις. Η Αργεντινή έγινε το 2003 η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής όπου αναγνωρίζεται ο πολιτικός γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, ο οποίος παρέχει τα ίδια νομικά δικαιώματα με εκείνα που απολαμβάνουν τα ετεροφυλόφιλα παντρεμένα ζευγάρια, ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ.
Αυτό δεν σημαίνει πως τα πράγματα στη Λατινική και Κεντρική Αμερική είναι ρόδινα.
Στο Μεξικό, η Επιτροπή των Πολιτών κατά των Εγκλημάτων Μίσους από Ομοφοβία (CCCCOH) αναφέρει 213 παράνομες εκτελέσεις βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού/ταυτότητας φύλου για την περίοδο 1995-2000.
Το ρεκόρ ομοφοβικών εγκλημάτων κατέχει η Βραζιλία με 399 φόνους για το διάστημα 1999-2001.
Υπάρχουν πάρα πολλά καταγεγραμμένα περιστατικά "επιχειρήσεων εκκαθάρισης" κατά των lgbt στο Μεξικό και την Ονδούρα, και άλλα αστυνομικής βίας (ξυλοδαρμοί, βιασμοί) ειδικότερα στην Παραγουάη.
Στην Αργεντινή τα θύματα της αστυνομικής βίας είναι συνήθως οι τραβεστί. (100 φόνοι μεταξύ 1983 και 2000).
Στην Κολομβία, την Ονδούρα, αλλά και το Εκουαδόρ, πολλές παραστρατιωτικές ομάδες και συμμορίες των δρόμων επιδίδονται σε επιχειρήσεις κοινωνικών εκκαθαρίσεων, δηλαδή συστηματικής εξολόθρευσης περιθωριακών ομάδων (παιδιά των δρόμων, άστεγοι, κλεφτρόνια, ομοφυλόφιλοι και άλλοι "περιθωριακοί", και ειδικότερα τρανσέξουαλ πόρνες) από ομάδες θανάτου που πιθανόν να συγκροτούνται από δυνάμεις ασφαλείας και παραστρατιωτικές ομάδες. Τα περιστατικά είναι εξαιρετικά βίαια (πυροβολισμοί, αποκεφαλισμοί και λιντσάρισμα). Η Κολομβία είναι ο κατ' εξοχήν τόπος άνθησης του φαινομένου των κοινωνικών εκκαθαρίσεων των desechable (αναλώσιμων) (όρος που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από την Εθνική Αστυνομία στο τέλος της δεκαετίας του 70. Μετά το 98 ανάλογα φαινόμενα καταγράφηκαν στο Ελ Σαλβαδόρ και τη Γουατεμάλα.

16 σχόλια:

Τη 3:07 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger mmg είπε...

ta noumera einai kako pragma my luv.de katalavaineis ti ennooun,mexri na valeis proswpo se estw & ena apo ta >300.
ellinika statistika exoume?

 
Τη 3:20 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger divine mitsakos είπε...

exoyme, exoyme, syntoma konta sas me elliniko prama luv :)
ta peri latinikis amerikis ta xrwstaga epeidi proekupse to thema stous anthrwpous apo kalampoki kai etaksa mia enimerwsi se sxesi me ayto

 
Τη 3:27 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger mmg είπε...

:)
i mallon :(

 
Τη 3:40 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger bigggerbro είπε...

Γράφω για να δείτε απλά ότι μπήκα και είμαι παρών.
Σόρυ, αλλά δεν μπορώ να γράψω σχόλια γι' αυτά τα χομο σάπιενς μυαλά ρε πούστη μου!
ΚΑΝΙΒΑΛΛΟΙ!

 
Τη 4:16 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger divine mitsakos είπε...

κι η οργή σου σχόλιο είναι :))

 
Τη 4:49 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Eu-aggelos είπε...

αναμένω κι εγω τα ελληνικά νούμερα γιατι κι εμενα η ιδια απορία με την mmg μου γεννηθηκε.Παρακολούθησα και στο καλαμποκι την κουβεντα και κατανοοω το λόγο.καλησπερα

 
Τη 5:24 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Λίτσα είπε...

Εξαιρετικό post, dear dm.

 
Τη 5:55 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger divine mitsakos είπε...

kalispera eu-aggele, litsa :)

 
Τη 9:19 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger The Motorcycle boy είπε...

Ναι, η mmg έχει δίκιο. Αν αντί για νούμερα έβαζες μερικούς ξεκοιλιασμένους θα "άγγιζες" περισσότερους "ευασθητοποιημένους". Και θα έπιανες μεγαλύτερα νούμερα και μεγάλα νούμερα.
Ωραία η Λατινική Αμερική! Νόμους κατά της ομοφυλοφιλίας νόμιζα πως είχαν μόνο στις ΗΠΑ και στην πρώην ΕΣΣΔ. Α, καλά και στις ισλαμικές χώρες. Α, ναι και στην Κίνα νομίζω. Δηλαδή σχεδόν παντού.

 
Τη 9:51 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger The Motorcycle boy είπε...

Να ρωτήσω κάτι ακόμα -μιας και είμαι εδώ. Το μπλογκ αυτό είναι μόνο για τους Μεταφραγμένους; Αν ήθελα δηλαδή να γίνω κι εγώ κοντριμπιούτορας -θα μου στέλνατε πρόσκληση; Ε;
Υ.Γ.: Σας υπόσχομαι πως δεν θα βρίζω (πολύ).

 
Τη 9:47 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Epsilon είπε...

Απίστευτα στοιχεία, θέλω κι εγώ να γίνω contributor εδώ γιατί πάντα είχα ένα θέμα με τα κουσούρια, μπορώ??? ;-)

 
Τη 9:59 π.μ. , Ο χρήστης Blogger divine mitsakos είπε...

kalimera sas
fysika kai mporeite
sas stelnw amesa prosklisi kai welcome apo twra

 
Τη 12:11 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger sorry_girl είπε...

Τοκ-τοκ;Είμαι κι εγώ εδώ!!;)
Ακόμα περιμένω άρθρο για τις μελέτες των ναζί...!

 
Τη 1:48 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger divine mitsakos είπε...

καλημέρα!
έχεις δίκιο, υπάρχει χρωστούμενο, θα κάνω ότι μπορώ :))

 
Τη 2:34 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger homelessMontresor είπε...

Οι αριθμοί είναι όντως τρομακτικοί. Τα μυαλά που κουβαλάμε ακόμα τρομακτικότερα!

 
Τη 4:33 π.μ. , Ο χρήστης Blogger alximist είπε...

Στην λατινική Αμερική είναι και η Βραζιλία, όπου στο νοτιότερο κρατίδιο το Ριο Γκραντε δο Σουλ ο γάμος των ομοφύλων είναι θεσμοθετημένος. Ταυτόχρονα υπάρχουν δίαφορες αποφάνσεις δικαστηρίων που αναγνωρίζουν νομικά την συμβίωση ομοφύλων αλλά και κοινή κηδεμονία τέκνου.
Η Βραζιλία ήταν πρωτοπόρα στην λατινική αμερική από την δεκατία του 90, όταν ξεκίνησε σε ομοσπονδιακό επίπεδο η κατάρτιση νομοσχεδίου για αναγνώριση συμβίωσης ομοφύλων, αλλά το οποίο έχει παγώσει από την γραφειοκρατία και την μετέπειτα πολιτική βούληση...
Στο Μπλογκ μου είχα ανεβάσει έναν χάτη παγκοσμιο για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, η καταπάτηση είναι πολύ πιο συχνή από την παραχώρηση δικαιωμάτων και ελπίζω το 2006 να έχει βελτιωθεί κάπως χρωματικά.
Πολύ μου άρέσε το μπλόγκ σας...

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα